Om een ontwerp duurzaam te maken, heeft u de keuze uit diverse producten. Wat zijn de belangrijkste duurzame producten van Energie EN Installatie? De warmtepomp en de PV-panelen.

Warmtepomp

Een traditionele CV-ketel verbruikt gas en zet deze om in warm water.  Bijvoorbeeld om ermee te douchen en om de radiatoren of vloerverwarming mee te verwarmen. Een warmtepomp doet hetzelfde: warm water maken. Maar de warmtepomp verbruikt daarvoor geen gas. De energie die nodig is, haalt de pomp uit een bron en voor een klein gedeelte uit elektriciteit.

Er zijn verschillende bronnen. De belangrijkste zijn:

  • De buitenlucht
  • De bodem
  • Het grondwater

Voor de opties 2 en 3 moet er geboord worden. Dit is goed mogelijk bij nieuwbouw, maar in een bestaande situatie meestal een probleem. Vandaar dat dan vaak gekozen wordt voor een luchtwaterwarmtepomp. Deze haalt zijn energie uit de buitenlucht. Buitenlucht is altijd aanwezig en in voldoende hoeveelheid.

PV-panelen

Elektriciteit blijven we nodig hebben. Maar elektriciteit hoeven we niet per se van het energiebedrijf af te nemen. Die kunnen we ook zelf opwekken. Dat kan bijvoorbeeld met PV-panelen. Deze zonnepanelen komen op het dak. Als de zon erop schijnt, wordt er elektriciteit gemaakt.

Op dit moment zijn CIS-panelen, ook wel dunne filmpanelen genoemd, de beste PV-panelen. Deze panelen werken prima bij directe zoninstraling maar ook als de zon er niet recht boven staat. Ze beginnen dus eerder met het afgeven van energie dan de traditionele panelen. Daarnaast hebben ze minder last van schaduwval en kunt u ze ook prima op het oosten en westen plaatsen.

En wist u dat traditionele panelen minder stroom opwekken als ze erg heet worden? Op een zomerdag met veel zon en een hoge temperatuur kan het afgegeven maar liefst 15% minder zijn dan het optimale vermogen. CIS-panelen hebben dat niet. Die werken ook hartje zomer optimaal.

Informeer ook eens naar de mogelijkheden om de panelen niet op het dak maar in het dak te plaatsen. Het oog wil ook wat, nietwaar?

Afspraak maken