U loopt al langer rond met het idee uw bestaande woning duurzaam in te gaan richten. Maar waar moet u beginnen? Wat is er allemaal mogelijk? Begrijpelijke vragen waar Energie en Installatie de antwoorden op heeft.  Zodat u goed begeleid en met deskundig advies uw woning duurzaam kunt gaan verbouwen.

Drie stappen

Het duurzaam verbouwen bestaat uit drie stappen, ook wel Trias Energetica genoemd:

  • Stap 1: verminder de energievraag, oftewel: zorg dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat door muren, ramen, dak en vloer.
  • Stap 2: zet zoveel mogelijk duurzame energiebronnen in.
  • Stap 3: gebruik fossiele brandstoffen zo schoon mogelijk.

Geen derde stap

Drie stappen dus, maar eigenlijk willen we die derde stap helemaal niet zetten. Want fossiele brandstoffen zoals olie en gas zijn duur en verre van duurzaam. Om helemaal energieneutraal te worden, willen we de derde stap dus helemaal uitsluiten.

Eerste stap

Even terug naar de eerste stap. We kijken dan naar de bestaande woning en we inventariseren waar we de meeste energie verliezen. Hoe goed is het dak geïsoleerd, welke ramen zitten er in, hoeveel isolatie zit er in de muren? Is dit allemaal niet voldoende, dan  moet hier als eerste naar gekeken worden.

Tweede stap

De volgende stap is dan het beoordelen van de bestaande installatie. Welke onderdelen kunnen mee in een energieneutrale installatie en wat moet er vervangen worden? Ook houden we rekening met de bestaande omgeving. Het is bijvoorbeeld vaak niet mogelijk of wenselijk om in een mooi aangelegde tuin bronboringen voor een warmtepomp te gaan maken.

Producten voor duurzame installatie

De belangrijkste producten voor het verduurzamen van de installatie zijn:

  • Warmtepomp, met de aarde of de buitenlucht als bron.
  • PV-panelen die stroom opwekken uit zonne-energie.
  • Zonnecollectoren, die zonne-energie omzetten in warmwater.
  • Windmolens, klein of groot.

Afspraak maken

Als u graag uw woning duurzamer wilt maken, kan Energie en Installatie u daarbij helpen. Bel of mail me voor meer informatie of een afspraak. Dan bekijken we samen welke producten het beste bij uw situatie en woning passen.

Afspraak maken